Guide för kampanjaktivitet

Har du idéer om någon kampanj vi borde göra? Stå ute vid en badstrand, knacka dörr, spela teater på torget eller helt enkelt – och fortfarande mycket värdefullt – dela ut flygblad utanför din lokala affär? Roligt! Här finns lite tips om hur du gör.

Prata med andra i Miljöpartiet

Prata med några vänner, eller skriv på engagera.mp.se eller i Gröna Valarbetare på facebook om vad du tänker göra.

Hör av dig till valkansliet

Om du vill dela ut material som redan finns är det bara att köra! Hör av dig om det är något du behöver hjälp med, som material eller att hitta fler personer som kan vara med. Om aktiviteten innebär att träffa väljare ser vi gärna att minst en person har gått valstugeutbildningen.

Om du vill att aktiviteten syns här på hemsidan för medlemmar och väljare (och det är ofta bra), fyll i Förslag på kampanj eller hör av dig till någon av oss på valkansliet, till exempel Per Eric Rosén som är kampanjsamordnare (per@rosnix.net, 0709-461000).

Vi vill gärna vet vilka aktiviteter som är på gång, och om ni tar fram eget material i Miljöpartiets namn så vill vi i länsföreningen ha koll att det är rimligt i linje med miljöpartiets politik.

Kolla med ansvarig politiker (vid behov)

Om du ska göra eget material inom något särskilt politiskt område, kolla med ansvarig politiker i respektive kommun så att vi samordnar vad vi går ut med.

Se https://uppsalaval.nu/startsida/kandidater-2/ för en toppkandidater i Uppsala län och kommun.

Tillstånd och lokal (vid behov)

Torgmöte med mikrofon kräver vanligen polistillstånd. Att stå med valcykel eller att dela ut flygblad på offentlig plats kräver generellt inte tillstånd. Om du behöver polistillstånd eller hjälp att boka lokal, hör av dig till Malin Aldal.

Trycksaker och online-bilder

Behöver du en särskild broschyr eller affisch? Hör av dig till materialansvarig Hans Wennberg, som kan hjälpa till med både text, bilder och layout. Se till att vara ute i god tid om det behövs trycksaker. Kolla att ni har nog med folk, tillstånd och lokaler först.

Hans kan också hjälpa till att göra bilder att dela på social medier.

Annonsering

Kolla om det finns någon lokal facebook-grupp eller något lokalt annonsblad. Om du vill annonsera eller skicka pressrelease, gör det med hjälp av vår pressansvariga Erica Magnusson som samordnar allting som har med vanlig press att göra.

Valcyklar och andra resurser

Behöver ni valcyklarna till något? Antingen som bokbord, eller för att transportera saker? Kontakta Per Eric Rosén som ansvarar för cyklarna.

Vi kan också sätta ihop kit med broschyrer, godis, saft och lite annat.

Om du behöver en elbil att visa upp eller för att transportera saker, kontakta Fredrik Leijerstam eller Helena Nordström-Källström som ibland kan hjälpa till att vara med på aktiviteter med sina elbilar (Tesla modell S respektive Renault Zoe).

Om du vill ha ett större cykelsläp (upp till 500 kg last) eller en velomobil (strömlinjeformad bil-liknande cykel som kan gå i 50 km/h) till ditt evenemang kan Per Eric hjälpa till.

Genomför

Ta ordentligt med bilder, och gör gärna live-sändning eller inlägg på facebook. Kontakta gärna någon på kansliet (till exempel Hans, Malin eller Mårten) så kan vi lägga upp som Miljöpartiet.

Kom ihåg att ta upp flygblad som kan ligga på marken, och plocka upp affischer.