Andrea Byding

Riksdagslistan plats 3

Därför är jag miljöpartist
Jag gick runt med en otrolig klimatångest och gjorde allt jag kunde för att minska min klimatpåverkan i vardagen. Släckte lampor, flygvägrade, åt vegetariskt, slutade köpa nya kläder… Sedan insåg jag att min lilla individuella ansträngning egentligen aldrig skulle göra någon skillnad för världen i stort. Där och då bestämde jag mig för att engagera mig politiskt, och då fick jag se hur den energi jag lade faktiskt kunde göra skillnad på riktigt. Jag är fortfarande orolig, men ser samtidigt hur det nu går åt rätt håll. Det är möjligt att fixa klimathotet, tack vare politiken.

Tre frågor jag brinner extra mycket för

  1. Grön stadsplanering. Jag vill bygga täta, levande och hållbara städer. När avstånden minskar minskar vi både bilberoende, underlättar livspussel och bryter segregation. Det är fantastisk ”tre flugor i en smäll”-politik!
  2. Ungas psykiska hälsa. Hur har vi lyckats få det så bra men ändå mår så dåligt? Det är uppenbart att vi måste tänka nytt kring vad som faktiskt skapar välmående och där är vi som grön rörelse viktigare än någonsin.
  3. Demokrati och ökat deltagande. När jag blev politiskt aktiv var det som att en helt ny värld öppnande sig. De flesta som börjar engagera sig säger att de upplevt samma sak, men fortfarande är det bara en liten begränsad grupp som det faktiskt rör sig om. Jag vill se till att fler får möjligheten det fantastiska, och viktiga, i att vara med och påverka hur framtiden ska se ut.

Det här gör jag för att koppla av
Tittar på dåliga serier med mina roomies. Riverdale eller Paradise Hotel.

Mer om våra frågor